Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Varför låter TV5 Filip och Fredrik hållas?

Det finns en opinion mot Filip och Fredrik, och svaret på frågan om varför TV5 låter dem hållas är enkel: De har en publik som älskar kombinationen av s.k. edgy humor i kombination med åsiktsbekräftelse.

Jag har följt dem en tid. Jag tyckte "Ursäkta röran (vi bygger om)" var ok, jag gillade "High Chaparall", men har sedan dess tappat intresset. Jag tyvärr inte sett "Breaking News", men där lär man lite skämtsamt ha sagt att Jesus hade varit Sverigedemokrat, vilket naturligtvis upprör. Dessutom håller Filip och Fredrik ganska hög vänsterpolitisk profil.

Min bedömning är att de är helt rätt ute. De vänder sig till en ung publik, typ millennials födda någon gång mellan 1980 och 1995, och där finns en märkbar överrepresentation av de åsikter som Filip och Fredrik står för. Ett axplock av typiska millennialsåsikter som Filip och Fredrik kan plocka poäng genom att företräda är:

- Kultur är inte konst, det är samhällelig uppfostran, och ska därför inte vara t.ex. sexistisk.
- Samhället är patriarkalt.
- Religiösa motiv till illgärningar är egentligen politiska motiv.
- Gärna mångfald, men inte åsiktsmångfald.
- Det är upp till var och en att bestämma om man är expert.
- Kön är en social konstruktion.
- Sverige tar in för få flyktingar.
- Jag tror inte på Gud men kyrkan är en positiv kraft i samhället.
- Sveriges Television är opartiska.
- Kunskapsrelativism är inte alltid fel.
- Man får inte skända profeten Muhammed.
- Identitetspolitik är inte galenskap.
- Man är konservativ samtidigt som man identifierar sig som liberal och progressiv.

Och så vidare. Inte alla millennials, inte bara millennials, men en överrepresentation bland millennials. Detta spelar Filip och Fredrik an på, helt enkelt för att det är lönsamt.

Skämtet att Jesus skulle ha varit Sverigedemokrat fungerar i detta sammanhang, för att det är lite edgy, för att det är lagom religionskritiskt, för att det bekräftar premissen att Sverigedemokraterna är onda, och så vidare. Detta kallas för politisk korrekthet: Man påstår sig stå för något för att vinna politiska poäng. Det är en konst som Filip och Fredrik behärskar, men andra.

Millennialgenerationen är privilegierad, har god betalningsförmåga och dålig koncentrationsförmåga. De är villiga att betala för tjänster som avlastar dem. De betalar hellre till Spotify än de köper skivor, de har minst ett betal-tv-abonnemang, de använder exklusiva mobiltelefoner, de anser sig kunna ta betalt för triviala tjänster och de anser sig kunna ta bra betalt. Igen, inte alla millennials, inte bara millennials, men en överrepresentation bland millennials.

Den goda betalningsförmågan och dåliga koncentrationsförmågan märks t.ex. genom att skräckfilm blivit mer synonymt med s.k. "jump scare" och att traditionella böcker fått ge plats åt talböcker. Vill man bli framgångsrik så ställer man sig i detta läger, för det är där man hittar den som både är beredd och kan lägga tiden, och är beredd och kan lägga pengar.

Vi vet alltså inget om Filip och Fredriks åsikter, vi vet vara hur de profilerar sig. Jag litar betydligt mer på att personer som Edward Blom eller Paolo Roberto är ärliga, då de representerar åsikter med betydligt lägre kommersiellt värde. De förlitar sig på sin karisma och sin kompetens. Och det skulle inte förvåna mig om Filip och Fredriks vänstervridning inte är något annat än just politisk korrekthet, med tanke på att de trots allt har högre månadslön än statsministern.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Mattias Irving bör frikännas

Häromdagen ställdes Mattias Irving inför rätta efter att ha visat ohörsamhet inför ordningsmakten. Irving är, på nästan alla tänkbara sätt, min meningsmotståndare. Jag delar definitivt inte hans åsikter om speciellt mycket. Just denna gång handlade ohörsamheten i fråga om att störa en nazistdemonstration med bl.a. psalmsång. Hur meningsmotståndare bör bemötas, är en av de frågor där vi verkligen går isär och denna gång var det nazisterna som var meningsmotståndaren. Både Irving och jag är antinazister, men jag dök inte upp för någon motaktion, det gjorde Irving. Han tog en kula för oss. Civil olydnad är en balansgång, och inte alltid är meningsmotståndaren just nazister. Vem du föraktar, beror på vem du är. Eftersom t.ex. ateister är lika föraktade som nazister i vissa läger - det finns vissa kristna sällskap som odlar myten att Hitlers ateism ledde honom till förintelsen - bör man ha ett system där spelreglerna är konsekventa. Det viktiga är inte vad man protesterar mot, utan

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar