Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Tokmässan i Göteborg

Temat för årets bokmässa i Göteborg (Bok & Bibliotek) är yttrandefrihet. Som Svensk är man ganska bortskämd med rätten att yttra kontroversiella åsikter, vilket innebär att frågan om yttrandefrihet inte alltid är på agendan. Från Wikipedia:
Yttrandefrihet omfattar en frihet att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. FN:s deklaration formulerar friheten på följande sätt: "Var och en har rätt till [...] yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser"
Yttrandefrihet handlar alltså inte om rätten att prata om vädret eller göra regeringsvänliga uttalanden - den friheten finns i länder som saknar yttrandefrihet. Nej, det handlar om att försvara rätten att uttrycka kontroversiella åsikter, som t.ex. att försvara en marginaliserad minoritet eller uttrycka sig regeringskritiskt. Och i linje med detta har bokmässan öppnat dörrarna för mycket diskutabla grupper, som t.ex. Imam Ali Islamic Center, kända för att ha bjudit in en föreläsare som förespråkar dödsstraff för homosexualitet. En annan utställare är Nya Tider, en veckotidning som beskrivs som främlingsfientlig. Handlar det om yttrandefrihet, så gör det!

De senaste veckorna har det bråkats en hel del om vad som väger mest för bokmässan - temat yttrandefrihet eller de värderingar som arrangörerna står för? Första bedömningen var att bokmässans värderingar, årets tema till trots, väger tyngst. Yttrandefrihet i all ära, när det blir för varmt om öronen, vill man hellre ha konsensus kring sina värderingar. Det behöver inte påpekas att det blev lätt att driva med arrangören. Och som grädde på moset bjuder SVT in Janne Josefsson och Erik Rosén debattera bokmässan i Opinion Live. Efter att ha blivit ansatt av Josefsson erkänner Rosén att han inte vet vilka som ställer ut på mässan, men nämner att det bästa sättet att komma till insikt, är att tillåta offentlig debatt. Det låter nästan som yttrandefrihet - frågan som Rosén helst verkar vilja ducka för. Han säger, angående en mässa om yttrandefrihet, att det inte är någon mänsklig rättighet att få ställa ut på mässan. Korrekt i sak, men det adresserar inte rätt fråga. Skulle vi ha diskuterat varför det finns få kvinnor i svenska bolagsstyrelser, så kan man flika in att det inte är någon mänsklig rättighet att få sitta i en styrelse. Korrekt i sak, men det adresserar inte rätt fråga.

Nu har ett par veckor passerat, och debatten har lärt mig vad Nya Tider är. Deras varumärke har vuxit rejält. Och efter att ha funderat på saken så anser nu Bok & Bibliotek att Nya Tider är välkomna tillbaka. Man har alltså, under ett par veckors tid, placerat den man till synes ville tysta i centrum i svensk kulturdebatt, för att sedan välkomna dem som utställare på sin bokmässa! Det låter för dumt för att vara sant. Tillåt mig citera Karin Olsson: Bokmässans vd Maria Källsson "...har förvandlat Bokmässan till en smälla i dörrarna-fars. Jag skulle tro att hon själv visas på porten efter att årets mässa har bommat igen."

Uppdatering 2016-09-03: Bokmässans värderingar

Kommentarer

  1. Årets roligaste debacle. Svensken behöver uppenbarligen oftare bli utmanad och provocerad i sina tankar om det är så jobbigt att oliktänkande delger sina åsikter. Ett stort tack till Bokmässan som satt lyset på detta på ett förtjänstfullt sätt.

    Je suis Janne Josefsson.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mattias Irving bör frikännas

Häromdagen ställdes Mattias Irving inför rätta efter att ha visat ohörsamhet inför ordningsmakten. Irving är, på nästan alla tänkbara sätt, min meningsmotståndare. Jag delar definitivt inte hans åsikter om speciellt mycket. Just denna gång handlade ohörsamheten i fråga om att störa en nazistdemonstration med bl.a. psalmsång. Hur meningsmotståndare bör bemötas, är en av de frågor där vi verkligen går isär och denna gång var det nazisterna som var meningsmotståndaren. Både Irving och jag är antinazister, men jag dök inte upp för någon motaktion, det gjorde Irving. Han tog en kula för oss. Civil olydnad är en balansgång, och inte alltid är meningsmotståndaren just nazister. Vem du föraktar, beror på vem du är. Eftersom t.ex. ateister är lika föraktade som nazister i vissa läger - det finns vissa kristna sällskap som odlar myten att Hitlers ateism ledde honom till förintelsen - bör man ha ett system där spelreglerna är konsekventa. Det viktiga är inte vad man protesterar mot, utan