Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Den som blir kränkt av fakta kan se kränkningen som en kognitiv beteendeterapi

Igår publicerade SVT Regina Lunds svar till Alex Schulmans kritik mot hennes mediumskap. Hon åberopar frånvaron av klagomål från klienterna, att Schulman kränker henne, och att hennes klienter har olika jobb och bakgrund, vilket syftar till att ge klienterna legitimitet som är tänkt att spilla över på henne. Titta gärna även på Debatt på SVT där Regina Lund försvarar sig mot bl.a. min vän Samuel Varg och Unga Humanisters ordförande Simon Klein, som båda håller skepticismens fana högt. Där åberopar Lund bl.a. evidenskåthet och att Samuel aldrig fått missfall.

Frånvaron av klagomål från klienterna kan handla om att klienterna antingen redan delar hennes världsbild, eller rent av tar intryck av hennes världsbild, men det behöver absolut inte betyda att hon har rätt i det hon påstår. För många skeptiker är det mest en hobby att försöka ha en så korrekt förståelse som möjligt av den värld man lever i, men att prata mot bättre vetande om avlidna släktingar eller förlorade barn med deras anhöriga, kan också utsätta de anhöriga för mer psykiskt lidande än vad som krävs för att komma över sin förlust.

Att man blir kränkt är inte ett argument för någonting. Det är bara ett uttalande om en subjektiv upplevelse som i detta fall handlar om viljan att ta intryck. Den som blir kränkt av fakta kan se kränkningen som något av en kognitiv beteendeterapi. Om man blir exponerad för det faktum att vi inte överlever vår död och att medvetandet inte är oberoende av kroppen, kanske man lär sig något!

Låt mig lämna anklagelsen om evidenskåthet okommenterad, eftersom många redan förstår vikten av att kunna styrka det man påstår, och istället kommentera att Samuel aldrig fått något missfall. Det säger nämligen ingenting om Samuels förmåga (eller oförmåga) att tänka sig in i någon annans situation. Den mentala påfrestning som ett missfall kan utgöra, kan t.ex. erhållas genom att läsa eller genom att tala med andra. Hela vårt kunskapssamhälle bygger på vår förmåga att dela information med andra.

Och apropå tron på övernaturliga väsen, så har Aftonbladet plockat upp en gammal story som jag tror att Familjeliv hade på sin hemsida redan för några år sedan, nämligen att skogsväsen såsom vättar och troll orsakar trafikolyckor på en stränga längs E4. Trafikverket har inte låtit sig övertygas, vilket gör deras förhållande till vättar mer seriöst än Svenska statens förhållande till Gud.

Uppdatering: "Det sorgliga med din uppstartade hatkampanj av mig är att du inte bara trampar på mig utan på alla som har en livsåskådning annan än din."

Uppdatering: Regina Lund saknar kompetens att bedöma sina klienter.

Uppdatering: Regina Lunds debattartikel om andlighet (Nöjesguiden).

Kommentarer

  1. "Den som blir kränkt av fakta kan se kränkningen som något av en kognitiv beteendeterapi. Om man blir exponerad för det faktum att vi inte överlever vår död och att medvetandet inte är oberoende av kroppen, kanske man lär sig något!"

    Korrekt! Mock and ridicule" är vårt bidrag till kostnadsfri terapi för de religiösa. Värdet av sessionerna står i proportion till nivån på kränktheten.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f