Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Fredrikssons klarspråk om samvetsfrihet

Jag har tidigare nämnt religiös "samvetsfrihet" under rubriken "kristen underlåtenhet", vilket är en mer rättvis benämning på detta fenomen. Det handlar om att religiösa personer ska slippa utföra vissa arbetsuppgifter som går emot deras moraliska uppfattning eller religiösa tro. Det kan låta vettigt att troende ska ha särskilda fri- och rättigheter på jobbet, och vi har ju vant oss med att det brukar vara så i samhället i stort. Tillåt mig visa ett särskilt gripande exempel hämtat från en Charlie Mefflers facebook-sida.

Han beskriver sig själv som troende pastafarian, och hade sett fram emot ett rikt och tryggt liv som kock. Men hans planer grusades när han insåg att han var tvungen att koka pasta, eftersom det innebär att han måste laga mat av sin guds beståndsdelar! Meffler ställer sig nu frågan om han kan få dispens från att laga pastarätter, eller om han måste lämna landet och börja leva som eskimå, där inte pasta ingår i kosten.

Han påpekar att han helst skulle vilja förbjuda pastaförtäring helt och hållet, vilket får mig att tänka att det trots allt är ganska storsint av honom att blott begära att själv få avstå. Beundransvärt! Men problemet är givetvis vården. Jimmy Fredriksson summerar detta mycket bra i Expressen GT idag. Han citerar kristdemokraten Eva Johansson som uttalar sig om kravet på utredning av "samvetsfrihet". Hon säger: "Ja, det kan handla om aborter till exempel, jag vet att många som jobbar inom kvinnokliniken och när det handlar om sena aborter, ser det som problematiskt och ett dilemma." Fredriksson skriver vidare:
"Det märkliga var att motionen inte röstades ner med en gång. Folkpartiet i landstingsfullmäktige lade ner sina röster, ledamöterna kanske sov eller facebookade eller något. Moderaterna och Centern röstade ja. Följden blev att församlingen beslutade att frågan skulle utredas i landstinget styrelse. Det blev ett herrans liv inte bara i bibelbältet. Då backade först Folkpartiet och sa att de borde röstat nej. Detta fick Moderaterna och Centern att göra helt om och rösta nej."
Och så kommer det. Miljöpartiets Magda Rasmusson har räknat ut att samvetsfrihetens frånvaro är rasistisk, eftersom det kommer hålla muslimska kvinnor som inte vill utföra aborter borta från tjänster där man ska utföra aborter, vilket Fredriksson kommenterar:
"Om jag ligger på sjukhus vill jag bli vårdad av proffs - inte av religiösa utövare. Vad händer om jag behöver en blodtransfusion och läkaren som ska göra jobbet är Jehovas vittne. Ska hon ha rätt att vägra bara för att hennes religion förbjuder blodtransfusioner?"
Det summerar problemet ganska väl. (Jag brukar tänka på hur det skulle vara att ha mig arbetande som läkare. Jag tål inte ens att titta på blod, så det skulle gå åt rätt mycket samvetsfrihet för min del.) Nej, miljöpartiet har varit ständigt otursförföljda under mandatperioden, som trots allt nätt och jämt hunnit börja, och inte heller detta är deras stoltaste ögonblick.

Kommentarer

  1. Samvetsfrihet är säkert någon form av"mänsklig rättighet" men att få ett jobb utan kompetens eller vilja att utföra....är garanterat ingen "mänsklig rättighet".
    Flickorna blandar ihop äppel och päron bara för att De vill det. Ett sällsynt omoget tonårsbeteende, vilket egentligen inte förtjänar uppmärksamhet alls.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f