Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Jakob Ståhle vs. Stanley Sjöberg

Har skummat igenom debatten mellan mannen bakom Ateistbibeln och pastor Stanley Sjöberg, som podcasten Mellan svart och vitt anordnade, och Stanley får gott om tid att svara på frågor om hur bibeln ska hanteras. Före debatten: Jakob berättar om sin bakgrund och sitt motiv, Stanley bryter in och säger att tro och förnuft måste vara kompatibla, och kommer snabbt till slutsatsen att hans insikt behövs för att vi ska förstå bibeln.

Jakob: Tillgång till en sökbar och indexerad bibel är nytt, pastorerna är inte vana med att behöva hantera detta. Stanley: Jag kan både kristendom, judendom och islam. Tar därefter emot beröm från Jakob om hur ett specifikt fall hanterades i debatt.

Debatten drar igång och Jakob konfronterar Stanley med att bibeln är inspirerad av Gud. Stanley svarar att bibeln inte är dikterat ord för ord, men att Gud står bakom - författarna sätter färg.

Jakob hänvisar till bibelord som bedyrar bibelns äkthet. Stanley: Paulus själv är noga med att förmedla det han fått av Gud att förmedla. Jakob: Paulus försäkrar att det han skriver är en uppenbarelse. Det låter som en diktamen: Stanley: Helheten säger något annat - Lukas vittnar om att han forskar och jämför källor. Forskningen visar att Markus är äldst.

Jakob: Helheten ska ses, inte nödvändigtvis specifika bibelord. Stanley: Jo, även specifika bibelord, de är som länkar i en kedja. Jakob lyfter fram ett nytt exempel på att bibeln själv säger att bibeln är Guds ord. Stanley påpekar att en rabbin säger att kristna tror att profetior är utsagor om framtiden, men i själva verket så ångrar sig Gud när människor anpassar sig efter hot om katastrofer. Jakob påpekar en motsägelse om hur bibeln ska tolkas, Stanley påpekar att Jesus underordnar sig andras bedömning.

Jakob går vidare med att ge exempel på osmakliga bibelord, nämner kannibalism från Jeremias. Stanley förklarar: Om ni vänder er bort från Gud, då får ni ta konsekvenserna. I andra religioner finns kannibalism. Gud varnar för fienden. Programledaren påpekar att detta kan vara en tolkningsfråga, men Stanley protesterar - Gud varnar.

Jakob påpekar att Gud själv säger att han ska utfärda straff. Stanley bekräftar att det kan hända, men säger att man måste se på Gud på ett större sätt än frikyrkan normalt gör, för Gud är inte bara kärleksfull. Solen ger värme och energi, men om du stirrar in i den, förlorar du synen. Man skall inte missbruka, då får man ett straff.

Jakob tar upp att Gud hotar med barnamord. Stanley håller med om att detta är komplicerat, men att egyptierna hade gjort sig förtjänt av det.

Jakob: Guds hotfullhet kan förklaras med Guds svartsjuka, som bibeln också vittnar om. Påpekar även att Gud kanske visar sin storhet genom att dräpa. Stanley säger att detta är komplicerat, men erkänner att Gud är fruktansvärd, kärleksfull men kan bli rasande. Som en människa, påpekar programledare. Människan är Guds avbild, påpekar Stanley.

Stanley använder argumentet att alla blir kristna på dödsbädden, Jakob svarar trevande. I det stora hela ett bra samtal, lyssna gärna här.

Avslutningsvis, lite fler lyssningstips finns på Humanistbloggen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f